DE MODULES
TMA ANALYSE
Voor aanvang van de eerste module, doe je een Talent en Motivatie Analyse (TMA). De TMA brengt jouw drijfveren en talenten in beeld. Het instrument is ontwikkelings- en toekomstgericht. Je krijgt objectieve, waarderende en diepgaande inzichten in je kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelmogelijkheden.
De TMA bespreken we met elkaar, waardoor jouw zelfinzicht vergroot wordt. Ook kijken we naar de ontwikkelbare toezichthouders-competenties. Halverwege de opleiding krijg je de mogelijkheid tot een persoonlijke intervisie met een van de coaches.
MODULE 1: GOVERNANCE ESSENTIALS
We duiken er meteen in! We verdiepen onszelf in organisatiekunde, want hoe werken organisaties precies? Van daaruit maken we de vertaalslag naar governance; het waarom, hoe en wat! Alle governance essentials komen voorbij en je kunt al je vragen stellen aan twee ervaren toezichthouders uit de regio.
De volgende ochtend leren we elkaar een stuk beter kennen. Wie ben je, wat typeert jou en waarom wil je (misschien) toezichthouder worden?
MODULE 2: PEOPLE, PROFIT AND PLANET
In 1,5 dag komen de drie thema’s profit, planet en people voorbij. We beginnen met profit, want ook de ‘blauwe kant’ is belangrijk in governance. Een Raad van Commissaris is namelijk werkgever van de bestuurder en de opdrachtgever voor de accountant. Dit vraagt een gedegen kennis op het gebied van finance, auditing, fiscaal en verslaglegging. Ook als je niet in de auditcommissie zit. In de middag verdiepen we ons wat meer in planet, want waar staat (en gaat) jouw organisatie voor? Wat is haar missie en visie en hoe verhoudt zich deze tot jouw idealen (als commissaris)? Welke corporate social responsibility strategie heeft het bedrijf en wat doen ze aan duurzaamheid?
De volgende ochtend gaat het om mensen, want ‘Culture eats strategy for breakfast!’. Het blijft mensen werk. Welke cultuur is er en welke cultuur is gewenst in de organisatie? Hoe zit het met HR(D) en medewerkersparticipatie, zowel in de systeem- als in de leefwereld? Naar welke KPI’s moet je kijken als toezichthouder? En niet te vergeten, hoe kijk je naar het beloningsbeleid?
MODULE 3: CYBER ALERT EN JURIDISCHE ZAKEN
Digitale transformatie gaat snel en heeft een grote invloed op bedrijven. Regelmatig zie je berichten in de krant over datalekken. Is er ‘awareness’ ten aanzien van de informatiebeveiliging en de wet AVG? Hoe afhankelijk is de organisatie van digitalisering? Zijn de IT projecten ‘in control’ en gaat het bedrijf voldoende snel mee in de "online sales" ontwikkelingen? Naast de beveiligingskant komt ook de strategische kant naar voren van het online positioneren van het bedrijf.
"Think like a lawyer, don't act like one". De volgende ochtend verdiepen we onszelf in wat de juridische positie is van een RvC, RvT en RvA? Welke plichten en aansprakelijkheden komen erbij kijken? Hoe goed moet je de statuten kennen? Vanuit de praktijk gaan we aan de slag met thema’s als AVG, fraude, stakeholders zoals OR, cliëntenraden en andere relevante wetgeving.
Wil je een extra update over digitalisering of heb je interesse om DIGI commissaris te worden? We hebben in samenspraak met ICT experts en bedrijven een extra verdiepende module ontwikkeld.
MODULE 4: ONDER EN BOVEN DE TAFEL, CERTIFICERING EN AFSLUITENDE BORREL
Onder en boven de tafel. Gespreksvaardigheden en de dynamiek in de boardroom. Met wie zit je aan tafel? In wat voor omgeving bevind jij jezelf? De dynamiek met stakeholders kan zeer verschillend zijn. Wat kan je tegenkomen? Hoe voer je lastige gesprekken (tot nu toe)? Hoe ga je daar (effectiever) mee om?
Een toelichting op de verschillen tussen commissariaten/toezichthouders bij scholen, in de zorg, bij famliebedrijven en in woningbouwcorporaties.
Daarna is het tijd voor een borrel (of wat FRIS)? Ja, nadat je aan een interessant publiek hebt gepresenteerd wat jouw ontwikkeling, ervaring en groei is geweest de afgelopen halfjaar. Tevens ontvang je het FRIS toezicht certificaat.